LDraw.org Discussion Forums
LPub3D - Submodel not shown in main model - Printable Version

+- LDraw.org Discussion Forums (https://forums.ldraw.org)
+-- Forum: LDraw Programs (https://forums.ldraw.org/forum-7.html)
+--- Forum: LDraw File Processing and Conversion (https://forums.ldraw.org/forum-22.html)
+--- Thread: LPub3D - Submodel not shown in main model (/thread-23315.html)

Pages: 1 2


LPub3D - Submodel not shown in main model - Johann Eisner - 2019-03-31

Hi guys
After a long break, I work once again on a new building instrution for a MOC from a friend.
When adding submodels to the mainmodels, they are not shown in the main model.
This problem is on LPub3d - 2.3.6
Have download now the version 2.2.1, there is no problem.
Have anyone an idea?

Version 2.2.1:
[attachment=3502]

Version 2.3.6:
[attachment=3503]


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Jaco van der Molen - 2019-04-01

(2019-03-31, 12:30)Johann Eisner Wrote: Hi guys
After a long break, I work once again on a new building instrution for a MOC from a friend.
When adding submodels to the mainmodels, they are not shown in the main model.
This problem is on LPub3d - 2.3.6
Have download now the version 2.2.1, there is no problem.
Have anyone an idea?

Version 2.2.1:


Version 2.3.6:

Hmm, strange. Can you PM me the LDraw file? I'll take a look.


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Johann Eisner - 2019-04-01

(2019-04-01, 9:38)Jaco van der Molen Wrote: Hmm, strange. Can you PM me the LDraw file? I'll take a look.

Hi Jaco
Can not send a file via PM.
File is not a big secret.
So I attached the file.


Regards Johann


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Jaco van der Molen - 2019-04-02

(2019-04-01, 15:11)Johann Eisner Wrote: Hi Jaco
Can not send a file via PM.
File is not a big secret.
So I attached the file.


Regards Johann

OK, I have a few versions of LPUb3D running. In all versions the model and all submodels renders just fine.
Taking a look at the structure and hierarchy of the model and its contents I cannot spot anything that could cause this problem.

You might want to try to clear all caches and make sure all folders and generated images and files are gone. I.e. delete the LPub3D folder manualy.
Using multiple versions of LPub3D sometimes causes files that cannot be found by the other version or are not overwritten.
Also, remove LPub3D formatting and start over and see what happens.

I'd advice you to use version 2.3.7

The only thing I can think now of is the use of spaces in file names that messes things up.
My experience sometimes shows that LPub3D cannot handle this too well in some cases.


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Jaco van der Molen - 2019-04-02

[attachment=3507]

You might want to consider turning the submodel 180 degrees too since now it is displayed the other way around compared to how you would attach it.


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Philippe Hurbain - 2019-04-02

(2019-04-02, 5:55)Jaco van der Molen Wrote: I'd advice you to use version 2.3.7
Is this relevant?


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Jaco van der Molen - 2019-04-02

(2019-04-02, 8:21)Philippe Hurbain Wrote: Is this relevant?

Hmm, yes. I encoutered the same problems GREG998 describes there.
Some of them I could solve (by doing things a bit different), some not.

The ones that I could not solve, I start reporting to Trevor via Github.

I would agree that 2.3.6 is more stable than 2.3.7. So, Johann: try 2.3.6.

About installing/updating/uninstalling: I ran into trouble installing and updating it through the installer in Program Files.
This keeps settings in C:\Users\[username]\AppData\Roaming which does not turn out that well some times.

So since a while now I "install" as portable. Download the relevant Zip from here:
https://sourceforge.net/projects/lpub3d/files/2.3.6/
Then unpack in a LEGO folder or something.

This way settings are stored locally in the (sub)folder(s) where LPub3D is installed. And can easily be copied to the new version and one can have multiple version running.
Installing in Program Files, you cannot since settings are overwritten and seem not compatible all the time with versions.

I work on 3 laptops/PC's so on either machine I have the same setup:

C:\LEGO\LDraw\ (with library and stuff)
C:\LEGO\LDCad\
C:\LEGO\LPub3D\

That is all I need.

Next to that I do have C:\LEGO\LPub3D 2.3.6 and C:\LEGO\LPub3D 2.3.4.
This because files edited with 2.3.4 do strange things in 2.3.6 and 2.3.7 does strange things with 2.3.6 files.


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Johann Eisner - 2019-04-02

(2019-04-02, 10:18)Jaco van der Molen Wrote: Hmm, yes. I encoutered the same problems GREG998 describes there.
Some of them I could solve (by doing things a bit different), some not.

The ones that I could not solve, I start reporting to Trevor via Github.

I would agree that 2.3.6 is more stable than 2.3.7. So, Johann: try 2.3.6.

About installing/updating/uninstalling: I ran into trouble installing and updating it through the installer in Program Files.
This keeps settings in C:\Users\[username]\AppData\Roaming which does not turn out that well some times.

So since a while now I "install" as portable. Download the relevant Zip from here:
https://sourceforge.net/projects/lpub3d/files/2.3.6/
Then unpack in a LEGO folder or something.

This way settings are stored locally in the (sub)folder(s) where LPub3D is installed. And can easily be copied to the new version and one can have multiple version running.
Installing in Program Files, you cannot since settings are overwritten and seem not compatible all the time with versions.

I work on 3 laptops/PC's so on either machine I have the same setup:

C:\LEGO\LDraw\ (with library and stuff)
C:\LEGO\LDCad\
C:\LEGO\LPub3D\

That is all I need.

Next to that I do have C:\LEGO\LPub3D 2.3.6 and C:\LEGO\LPub3D 2.3.4.
This because files edited with 2.3.4 do strange things in 2.3.6 and 2.3.7 does strange things with 2.3.6 files.

HI Philo, hi Jaco

First of all, thanks for the help.

I installed a new fresh version of the complete Ldraw (AIOI 2018-01) on my second notebook at work just in this time.
Here with version 2.3.6 the submodel is show.

At home I have also have a fresh installation, after AIOI 2018-01 was avilable.
So the problem must be on my main maschine at home.
Angry

Johann


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Johann Eisner - 2019-04-02

(2019-04-02, 7:03)Jaco van der Molen Wrote: You might want to consider turning the submodel 180 degrees too since now it is displayed the other way around compared to how you would attach it.

Did you do a second submodel?
So you get two callouts or is there a new feature in LPud3D?


RE: LPub3D - Submodel not shown in main model - Jaco van der Molen - 2019-04-02

(2019-04-02, 14:41)Johann Eisner Wrote: Did you do a second submodel?
So you get two callouts or is there a new feature in LPud3D?

That is not new but needs manual editing. Been there since the beginning of LPub.
No new submodel, but just separately called out.
Like so:

0 !LPUB CALLOUT BEGIN
1 0 0 -40 90 1 0 0 0 1 0 0 0 1 mxxxx - sub1.ldr
0 !LPUB CALLOUT END
0 !LPUB CALLOUT BEGIN
1 0 0 40 90 1 0 0 0 1 0 0 0 1 mxxxx - sub1.ldr
0 !LPUB CALLOUT END

Without the pointers.